Week van de mediawijsheid

5 november 2020

Van 6-13 november is de week van de mediawijsheid. Op onze school geven we elk jaar een aantal lessen over mediawijsheid met het Nationaal Paspoort Mediawijsheid.

Dit legt de basis voor een goede houding mbt omgaan met media. Je moet er vanalles over weten, je moet weten hoe je je erbij voelt (en hoe je gevoelens beïnvloed worden) en je daar bewust van worden en bewust keuzes leren te maken en te handelen mbt media.
In de groepen 6/7 en 8 spelen media een steeds grotere rol in het leven van de kinderen. Daarom geven we daar extra aandacht aan mediawijsheid. Deze groepen doen mee aan Mediamasters. 

Online media bieden talloze nuttige, prachtige, leuke mogelijkheden, maar kunnen ook veel van je vragen. Helemaal nu je door de coronacrisis meer thuis zit en veel contact via een scherm verloopt. Om lichamelijk, mentaal en sociaal gezond te blijven is een goede balans nodig tussen on- en offline bezig zijn. Op school besteden we daar aandacht aan. 
Maar jullie zijn als ouders ook een heel belangrijke schakel in het omgaan met de media! 
We willen jullie het volgende graag ter overdenking geven:
In een wereld vol media moeten we constant keuzes maken. Nog even je appjes checken of ga je vroeg slapen? Laat je je kind alleen op de tablet of lees je samen een boekje? De Week van de Mediawijsheid 2020 heeft daarom als thema: ‘Wat is jouw digitale balans?' 

Kinderen moeten die balans echt nog ontwikkelen. Die leren ze voornamelijk doordat wij als volwassenen ze daar bij helpen. De leerkracht op school en jij als ouder thuis. Als je zelf een goede mediabalans hebt, dan zal je kind die eerder overnemen.
Tijdens de Week van de Mediawijsheid kun je daarom jouw digitale balans testen en krijg je tips om met én zonder media het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.
Er is ook de mogelijkheid voor ouders van pubers om de webinar  "Leg dat ding nou eens weg!" te volgen.

Het is in elk geval belangrijk er bewust mee bezig te zijn en er ook over in gesprek te gaan met je kind. 
Want als je de juiste balans hebt, kun je echt genieten van alle mooie mogelijkheden die de media ons bieden.


Wij wensen jullie veel mediawijsheid!
team basisschool d'n Heiakker

Terug naar overzicht